Лора Николова

Лора Николова е родена в София, където учи в Националното училище за танцово изкуство – отдел класически балет, в класа на Румяна Атанасова. През 2011 г. заминава за Париж, където продължава балетното си обучение в руската Академия „Stanlowa“. В последствие завършва бакалавърска степен “Културна медиация” в Сорбоната, като допълва висшето си образование с магистърска степен по „Културни проекти“ и магистърска степен по „Управление на културни институции“. 

След завършването на висшето си образование през 2016 г. в продължение на 5 години работи в Българския културен институт във Франция. Културната дипломация и мултидисциплинарната дейност на Института ѝ позволяват да работи по различни проекти (концерти, изложби, фестивали, прожекции..), които имат за цел популяризирането на българската култура в чужбина. Сред разнообразните успешни инициативи може да изброим арт-инсталацията „Българските букви“ в сърцето на Париж, както и мащабния проект през пролетта на 2021 г. „Пътешествието на българските книги”, чрез който преведени български книги бяха разпространени в над 50 библиотеки из цяла Франция. 

В края на 2021 Лора е координатор за френския фестивал „Weekend à l’est“, чието последно издание беше посветено на София и което представи на френската публика над 30 български творци, сред които Теодор Ушев, Георги Господинов, Аксиния Михайлова и др.