Мила Искренова

Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц.

Завършва Хореографското училище в София при Фея Ивановна Балабина и Калина Богоева. Специализирала съвременен танц в Палука шуле в Дрезден и в Танцовата академия в Кьолн при Мери Хингсън и Уолтър Райнес, а по-късно и хореография в Лабан център – Лондон при Сюзън Сентлер, Сара Рабидж, Дейл Томпсън и Анна Санчес Колберг.

Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство, НАТФИЗ, колеж „Любен Гройс“, Балетната академия в Атина и в Италия. Почетен член е на управителното общество на „Академия Филармоника“ в Месина. Мила Искренова е работила с водещите български танцови трупи: Балет „Арабеск“ (на който е хореограф от 2001), „Амарант данс студио“, „Хетероподи данс“, както и с балета на Софийската опера. Автор е на сценарии и хореография за над 70 телевизионни, театрални и авторски постановки.

Автор е и на книгите „Радостта на тялото“, „Вкусът на Твоето тяло“, „Анна и Алената глутница“, на пиесата „Меломимик“ и на множество статии и рецензии в областта на танцовото изкуство. Носител на много държавни награди и отличия.