ХЕЛИОС 2022

Първото издание на „Хелиос“ се състоя между 15 и 25 юни 2022 г. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Проектът е организиран от Столичната община чрез Асоциация за развитие на София и Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон Dance ICONS, Inc. и Министерството на културата.

След селекция на журито в „Хелииос“ се включиха 7 млади български хореографи, които заедно с балетистите, които бяха поканили станаха част от творческата лаборатория. В рамките на 10 дни те работиха и твориха заедно с Владимир Ангелов – хореограф, лектор и главен директор на Dance ICONS, Inc. – Вашингтон.

Коста Каракашян – хореограф, участник в ХЕЛИОС: Вярвам, че хореографията е нещо, което наистина трябва да започнем да развиваме, за да можем да привличаме нови по-смели публики. Много се развълнувах, че точно в България има такава иновативна и толкова амбициозна програма.

Захари Нанков – хореограф, участник в ХЕЛИОС: Самата идея българин, в лицето на г-н Ангелов, който има този голям опит зад граница и то в САЩ и навсякъде по света, да може да предаде и да върне това знание към нас, за мен това е изключително богатство.

Калина Георгиева – хореограф, участник в ХЕЛИОС: Прецених, че това би била много добра възможност да погледна от съвсем различна гледна точка. Тъй като вече работя почти 10 години с Атом театър и различни други хореографи това би ми дало съвсем различна гледна точка, различни методи и подходи, с които да работя.

Нели Георгиева – хореограф, участник в ХЕЛИОС: Това е първият ми опит в хореографирането и си казах – защо да не ми се случи в България, когато съм в моята страна, с моите хора. Мога да викна познати и да пробваме заедно какво може да се случи.

Експерименталният образователен процес включваше всекидневни теоретични и практически занимания: лекции по теория на хореографията, хореографска лаборатория включваща импровизации, експериментиране и композиция на танца, както и лабораторни представяния на движенческия материал, генериран по време на деня, с дискусии и предложения за усъвършенстване на изразните средства.

ХЕЛИОС приключи с представяне на резултатите от лабораторията пред публика. На 25 юни 2022 г. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ хората, които дойдоха да се насладят на хореографските експерименти, изпълниха голямата зала до краен предел.

Богомил Менкизе – хореограф, участник в ХЕЛИОС: Това е една благородна почва, в която да се посади семе и да тръгне нагоре и да стане нещо прекрасно.

Захари Нанков – хореограф, участник в ХЕЛИОС: Чудесно е това. Благодарен съм за предоставената възможност да творим, да експериментираме заедно, да се учим един от друг. Мисля, че всеки един от нас откри нови и интересни неща за себе си като творец и да може да чупи своите бариери, които го спират да разгърнат потенциала си.

Александър Марков – хореограф, участник в ХЕЛИОС: Всичко това стигна до пиковия момент и той е просто неописуем. Невероятно е. Цял живот ще го помня.

Владимир Ангелов – хореограф, участник в ХЕЛИОС: Моето най-голямо удовлетворение беше, че тази лаборатория помогна на хореографите малко по-добре да намерят себе си. Всички бяха много различни и останаха различни. Всички бяха уникални и верни на стила си, и на собствената си артистична индивидуалност, което беше най-важното.

Как експерти от света на съвременния танц и медии видяха проекта и спектакъла можете да проследите тук: