ХЕЛИОС 2023

Второто издание на „ХЕЛИОС“ се проведе в дните между 12 и 24 юни 2023 г. Основен домакин на проекта беше отново регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, но някои от заниманията се проведоха в СофияЛаб. Проектът бе организиран от Столичната община чрез Асоциация за развитие на София и Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон Dance ICONS, Inc. и с финансова подкрепа от Министерството на културата.

Журито, в чиито състав се включи и миналогодишният участник в проекта Коста Каракашян, селектира 7 хореографи с различни профили и опит в сферата на танца.

Владимир Ангелов – ръководител на ХЕЛИОС: Групата е много силна, участниците са много талантливи, имат хъс, имат желание. Творчески има много голям подем в групата, прекрасна енергия.

Коста Каракашян – член на журито на ХЕЛИОС 2023: Имаме хореографи, които са тясно профилирани в сферата на съвременния танц, имаме танцьори с класически бекграунд, имаме танцьори, които са наблегнали на уличните стилове и всъщност това прави ХЕЛИОС 2023 една много цветна палитра.

Интересен експеримент, който носи увереност на младите хореографи, развива уменията им за бъдещето и танцовата общността – това са част от оценките, които самите участниците в ХЕЛИОС дадоха на проекта.

Елена Китова – участник в ХЕЛИОС 2023: Всъщност цялата тази атмосфера на преплитащи се енергии е много зареждаща и много мотивираща.

Мартина Зашева – участник в ХЕЛИОС 2023: Очаквам да покажа най-доброто, на което съм способна и това да достигне до правилните хора, защото обожавам да танцувам, но ми харесва и да работя с хора, които ме вдъхновяват.

Адела Трифонова – участник в ХЕЛИОС 2023: За мен е много важно да има такъв проект, за да даде самоувереност на творци, които не задължително идват от класическия балет или друга професионална школа, но имат много добри и интересни идеи.

Калин Любенов – участник в ХЕЛИОС 2023: Балетните или танцувални кариери на самите танцьори са къси, те за един миг излитат и ако желаем след това да продължите в сферата на изкуството ние трябва да имаме добра хореографска база, защото това ще ни бъде от голяма помощ за развитието ни в бъдеще.

Стефани Бухова – участник в ХЕЛИОС 2023: Важно е да се развива обществото ни, защото на първо място е много мъничко. Имаме изключително много талант, имаме изключително много различни стилове и различни професионалисти, на които им трябва повече изява, повече сцена и повече възможности.

Ксения Бакалова – участник в ХЕЛИОС 2023: В живота е важно да имаш хора около себе си, да имаш на кого да разчиташ, да имаш с кого да споделиш идеята си, някой който да се запали по това, което ти правиш и да се създаде една общност, която да движи и да работи заедно, за да се случват хубави неща.

Иска Даскалова – участник в ХЕЛИОС 2023: Проектът ми донесе много интересен опит, защото честно казано досега не съм имала възможността и времето наистина да експериментирам по дадена концепция с танцьори, които са на мое разположение. Просто беше полезно за мен със сигурност да отпусна най-вече съзнанието си и да се доверя на процеса.

По традиция ХЕЛИОС завърши с представяне на експерименталните творби, създадени по време на проекта пред публика, а зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“ едва побра желаещите да видят резултатите от творческата лаборатория.

Коста Каракашян – член на журито на ХЕЛИОС 2023: Има надграждане и все по-смели хореографски идеи. Колкото повече хореографи научават за  ХЕЛИОС толкова повече ще се подобряват резултатите и общото ниво на хореографите в България ще се повишава с всяка следваща година.

Владимир Ангелов – ръководител на ХЕЛИОС: Начинът, по който участниците реагират много ме радва, защото се усеща, че искат да създават нови неща и най-важното е, че не се страхуват да експериментират. Това означава, че има едно усещане за демократизация на танца, което е най-добрата новина за тази година за мен.