Започва ХЕЛИОС 2023

7 хореографи и 20 танцьори участват във второто издание на проекта на Столична община  Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена. От 12 до 23 юни те ще творят заедно с ръководителя на проекта Владимир Ангелов в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Семинарната програма започна с лекции за хореографиите, а утре към тях ще се присъединят и изпълнителите, които ще участват проекта. Всекидневните занимания от 10 до 17 ч. съдържат лекции по теория на хореографията, хореографска лаборатория за импровизация, експериментиране и композиция на танца, кратко представяне на движенческия материал, който се генерира ежедневно с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства.

ХЕЛИОС 2023 ще приключи с представяне пред публика на кратките експериментални творби, които хореографите са създали по време на творческата лаборатория. Събитието е на 23 юни от 19,30 ч. в зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“, вход свободен.

ХЕЛИОС се организира от Столичната община в партньорство с Асоциацията за развитие на София, Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и Международната организация и професионална мрежа за хореографи – Вашингтон. Проектът е субсидиран от Столична община чрез “Лятна академия за мениджмънт в културата” на Асоциация за развитие на София и с финансова подкрепа от Министерството на културата.