НОВО ИЗДАНИЕ НА ТВОРЧЕСКАТА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА МЛАДИ ХОРЕОГРАФИ ХЕЛИОС

Между 16 и 27 юни 2024 г. в София ще се проведе третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС. Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ отново ще бъде домакин на уникалния проект, който има за цел да култивира новата генерация съвременни български хореографи. ХЕЛИОС 2024 се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма “Създаване 2023”, а партньори в организацията са сдружение “Хелиос – София”, Международната организация и професионална мрежа за хореографи „Dance ICONS“ – Вашингтон, РЦСИ „Топлоцентрала“ и Асоциацията за развитие на София.

В ХЕЛИОС 2024 ще участват 7 хореографи, които ще бъдат избрани от журито на проекта. Кандидатури за участие се приемат от 12 февруари до 29 март 2024 г. Допълнителна информация за проекта и условията за кандидатстване може да намерите ТУК. Одобрените хореографи ще бъдат обявени през първата половина на месец май. По време на проекта те ще могат да работят с избрани от тях танцьори. През тази година участниците в лабораторията ще получат и стипендия за времето на провеждането й.

ХЕЛИОС се провежда в семинарен формат с всекидневни занимания от 10 до 17 ч. Програмата включва лекции по теория на хореографията, творческа лаборатория с импровизация, експериментиране и композиция на танца, представяне на движенческия материал, генериран ежедневно, дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства. В последния ден на ХЕЛИОС – 27 юни 2024 г. в зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“ ще бъдат представени кратките експериментални творби, създадени по време на творческата лаборатория.

До момента в ХЕЛИОС са участвали 14 хореографи и близо 50 танцьори. Водещ на творческата лаборатория е българският хореограф Владимир Ангелов, който от години живее и работи в САЩ. Той е сред създателите и главен директор на първата в света Международна организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон. През годините Владимир Ангелов е създал множество съвременни балетни постановки с балетни трупи от САЩ, Канада, Филипините, Мексико, Финландия, Япония и др. В края на миналата година той издаде книгата “Ти, хореографът”, която е синтез от история, теория, философски и творчески практики в различните жанрове на сценичната танцова хореография, и се радва на голям успех в цял свят.