ВИЛИ ПРАГЕР: ТРИТЕ НЕЩА, КОИТО НАЙ-МНОГО МЕ ВЪЛНУВАТ, СА АВТОРСТВО, ОРИГИНАЛНОСТ И РИСК

Защо са важни проекти като ХЕЛИОС за младите творци в сферата на съвременния танц в България?

Вили Прагер: Конвенционалното образование в България е твърде затворено и затова всички допълнителни образователни програми са изключително важни за развитието на един артист.  Силно вярвам в мотото на Европейския съюз „Lifelong learning“. Бях на 24 години, когато получих стипендия за danceWEB Europe и тези 40 дни във Виена абсолютно промениха моето бъдеще като артист. В България са се провеждали няколко алтернативни образователни програми в областта на съвременния танц, които силно са повлиявали на сцената. Вярвам, че ХЕЛИОС ще допринесе за развитието и многообразието на това изкуство.

Как можете да определите кандидатурите, които разгледахте като член на журито на ХЕЛИОС?

Вили Прагер: Млади, умни, търсещи танцови артисти, които са готови да се впуснат в едно предизвикателство, защото са решили, че танцът е тяхното бъдеще! Великолепно! Надявам се да има и по-голям интерес от младежите, танцът не е изкуство само за момичета.

Какво бихте искали да видите във финалното представяне на танцовите миниатюри, които ще бъдат създадени по времето на проекта?

Вили Прагер: Трите неща, които най-много ме вълнуват, са авторство, оригиналност и риск. Не харесвам копия на копието на копието. Искам да мисля докато гледам, да се вълнувам.  Техническото майсторство ще оставя на колегите.