КОСТА КАРАКАШЯН: ВСЯКА СЛЕДВАЩА ГОДИНА ХОРЕОГРАФИТЕ РАЗВИВАТ ВСЕ ПО-АМБИЦИОЗНИ ТВОРБИ, КОГАТО КАНДИДАТСТВАТ

Защо са важни проекти като ХЕЛИОС за младите творци в сферата на съвременния танц в България?

Коста Каракашян: Всеки млад артист има нужда от общност, менторство и среда, в която може да създава смело и да бъде подкрепен. ХЕЛИОС осигурява всичко това и е една наистина страхотна възможност за млади хореографи, които искат да направят първите стъпки в професионалния си път със замах. Лекциите в ХЕЛИОС развиват и теоретичните, и практическите умения на участниците, дават им нужната база и обща култура в сферата на хореографията, за да могат да творят с ясната идея как тяхната работа се вписва в световната сцена.

Как можете да определите кандидатурите, които разгледахте като член на журито на ХЕЛИОС?

Коста Каракашян: Кандидатурите бяха смели и вдъхновяващи. Радвам се, че всяка следваща година хореографите развиват все по-амбициозни творби, когато кандидатстват и нямам търпение да видя и финалните резултати след работата им с Владимир Ангелов. 

Какво бихте искали да видите във финалното представяне на танцовите миниатюри, които ще бъдат създадени по времето на проекта?

Коста Каракашян: Иска ми се да видя смели решения и амбиция да ни пренесат в техния емоционален свят. Всяка хореография за мен трябва да борави умело и с физическите възможности на танцьорите, но и да ги предизвиква като артисти и разказвачи на истории. Затова ще очаквам иновативни идеи и силно емоционално послание.