ПРОЕКТ ХЕЛИОС

ХЕЛИОС е уникален за България проект, чиято основна цел е да образова, подпомогне и култивира новата генерация съвременни български хореографи на XXI век в сферата на съвременния танц. Пилотното издание на проекта се състоя през лятото на 2022 г. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Второто издание на „ХЕЛИОС“ ще се проведе в семинарен формат от 12 до 24 юни 2023 г. от 10 до 17 ч. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и СофияЛаб. Всеки ден съдържа: лекция по теория на хореографията, обедна почивка, хореографска лаборатория, включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца, както и кратко лабораторно представяне на движенческия материал, генериран по време на деня с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства. 

Целта на този експериментален образователен процес е да се даде възможност на всеки от хореографите да създаде достатъчно движенчески материал, който впоследствие да се организира в нови камерни експериментални творби, които ще бъдат представени на сцена пред публика в последния ден преди закриването на творческата лаборатория. Хореографите ще работят върху себе си, както и ще имат възможност да поканят трима или четирима танцьори-изпълнители, които да участват на доброволни начала в новосъздадените им творби.

Проектът е субсидиран от Столична община чрез “Лятна академия за мениджмънт в културата” на Асоциация за развитие на София.

Участниците в проекта „ХЕЛИОС“ ще бъдат определени от жури. Решението за допускане ще бъде базирано на фактите,  които са представени в материалите на всеки кандидат. Лимитът на участващи хореографи в „ХЕЛИОС“ през 2023 г. е не повече от седем.  

Ръководител и водещ на ХЕЛИОС – Владимир Ангелов

Владимир Ангелов завършва през 1986 Националното училище за танцови изкуства в София. Танцува в балет „Арабеск“ и следва задочно философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. заминава за САЩ, където през 1996 г. се дипломира с Master of Arts от Американския университет във Вашингтон със специалност „Съвременна хореография“. Създава множество съвременни балетни постановки и работи с американски трупи като Атланта Балет, Аризона Балет, Индианаполис Балет, Ричмонд Балет, Сан Франциско Балет, Вашингтон Балет, както и с международни трупи като Алберта Балет – Канада, Балет Манила – Филипините, Националния балет на Мексико, Националния балет на Финландия, Токио Сити Балет – Япония и Мариински балет в Санкт Петербург, Русия.

От 2003 г. до 2009 г. е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди център под ръководството на Пласидо Доминго. Работи пряко със световноизвестния тенор, който дирижира някои от постановките. От 2009 г. до 2014 г. работи като преподавател в Американския университет във Вашингтон, продължава активно да пътува и прави постановки в международен план. От 2015 г. е главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана в Вашингтон – Dance ICONS, Inc.

 

Условия за кандидатстване за проект „ХЕЛИОС“  

Участниците трябва да са: 

  • На възраст между 21 и 36 години и граждани на Република България
  • С фундаментално образование в съвременен танц и/или класически балет 
  • Със сценичен опит и редовно танцуване на сцена в последните три години 
  • С огромен интерес и отдаденост към изкуството на хореографията  
  • В начална фаза на хореографска кариера и в процес на професионализиране 
  • Създали и представили свои камерни оригинални творби в последните три години
  • С напреднали умения да говорят, слушат, четат и пишат на английски език

 

Информация и документи за кандидатстване: 

Една до две страници биография, която включва:

а) лична и професионална информация: име, дата на раждане, местоживеене и контакт;

б) информация за завършени или посещавани танцови обучения, както и семинари и професионални инициативи в сферите на танца у нас и/или в чужбина, сценичен опит, изпълнителски репертоар и принадлежност към определени трупи, проекти или продукции; 

в) заглавия на създадени оригинални камерни творби, продължителност, брой на участници, формат и къде са представени, както и информация относно допълнителни професионални интереси и специални умения.

Биографията трябва да бъде приложена като част от кандидатурата във формата на PDF файл и да е с размер до 2MB.

Една страница препоръчително писмо от изявена фигура на танца и сценичното изкуство в България, която би могла да бъде педагог, хореограф, директор на трупа, театър, проект или продукция. Писмото следва да подчертава възможностите и талантите на кандидата и да ги подкрепя с примери. Писмото трябва да бъде адресирано до проект „ХЕЛИОС“, Асоциация за развитие на София и да съдържа подпис, име, професия, административна принадлежност, имейл и телефон на автора. 

Писмото трябва да бъде приложено като част от кандидатурата във формата на PDF файл и да е с размер до 2MB.
Един, два или три видео примера от части на хореографски творби на кандидата, които да демонстрират посоката на творческия процес и типа на танцова естетика. Всяко видео да е с продължителност не повече от три минути и да не съдържа специален монтаж и снимачни ефекти. Всеки от видео примерите може да бъде кратка част от сценично представление или репетиция в зала и може да включва соло, дуети и групови формации. Изпълнителите във видеото трябва да бъдат видими в цял ръст и в добре осветено пространство.
Материалите трябва да бъдат качени в YouTube като частни и/или публични линкове, или като приложение във формат на MP4 видео файлoве с размер до 5GB. 

Началната дата за подаване на документи е 30 март 2023 г.

Крайната дата и срок за подаване на документи е 18 май 2023 г. 

Резултатите ще бъдат съобщени на 22 май 2023 г.  

 

Материалите за кандидатстване трябва да бъдат предоставени чрез попълване на формуляр. 

Преди попълване на формуляра, всички кандидати следва да се запознаят с Общите условия за участие в творческа лаборатория за млади хореографи – проект „ХЕЛИОС“.  

Въпроси относно проект „ХЕЛИОС“ могат да бъдат адресирани към: info@helios-sofia.eu