ПРОЕКТ ХЕЛИОС

ХЕЛИОС е уникален за България проект, чиято основна цел е да образова, подпомогне и култивира новата генерация български хореографи на XXI век в сферата на съвременния танц.

Творческа лаборатория ХЕЛИОС 2024 ще се проведе между 16 и 27 юни 2024 г. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Кандидатури за включване в третото издание на проекта ще се приемат от 12 февруари до 29 март 2024 г. Одобрените хореографи ще бъдат обявени през първата половина на месец май.

В ХЕЛИОС 2024 ще участват 7 хореографи, които ще бъдат избрани от журито на проекта. Кандидатури за участие се приемат от 12 февруари до 29 март 2024 г.  Одобрените хореографи ще бъдат обявени през първата половина на месец май.

Творческата лаборатория се провежда в семинарен формат с всекидневни занимания от 10 до 17 ч. Програмата включва лекции по теория на хореографията, творческа лаборатория с импровизация, експериментиране и композиция на танца, представяне на движенческия материал, генериран ежедневно, дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства. Хореографите имат възможност да поканят до трима танцьори-изпълнители, които да участват заедно с тях в практическата част на творческата лаборатория. В последния ден на ХЕЛИОС – 27 юни 2024 г. в зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“ ще бъдат представени кратките експериментални творби, създадени по време на творческата лаборатория. През тази година участниците ще получат стипендия за времето на провеждането й.

Третото издание на ХЕЛИОС ще се състои с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма “Създаване”, а партньори в организацията са сдружение “Хелиос – София”, Международната организация и професионална мрежа за хореографи „Dance ICONS“ – Вашингтон, РЦСИ „Топлоцентрала“ и Асоциацията за развитие на София.

Ръководител и водещ на ХЕЛИОС – Владимир Ангелов

Владимир Ангелов завършва през 1986 Националното училище за танцови изкуства в София. Танцува в балет „Арабеск“ и следва задочно философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. заминава за САЩ, където през 1996 г. се дипломира с Master of Arts от Американския университет във Вашингтон със специалност „Съвременна хореография“. Създава множество съвременни балетни постановки и работи с американски трупи като Атланта Балет, Аризона Балет, Индианаполис Балет, Ричмонд Балет, Сан Франциско Балет, Вашингтон Балет, както и с международни трупи като Алберта Балет – Канада, Балет Манила – Филипините, Националния балет на Мексико, Националния балет на Финландия, Токио Сити Балет – Япония и Мариински балет в Санкт Петербург, Русия.

От 2003 г. до 2009 г. е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди център под ръководството на Пласидо Доминго. Работи пряко със световноизвестния тенор, който дирижира някои от постановките. От 2009 г. до 2014 г. работи като преподавател в Американския университет във Вашингтон, продължава активно да пътува и прави постановки в международен план. От 2015 г. е главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана в Вашингтон – Dance ICONS, Inc.

Условия за кандидатстване за проект „ХЕЛИОС“  

Участниците трябва да са: 

  • На възраст между 18 и 36 години граждани на Република България или трайно пребиваващи в България.
  • С фундаментално образованиеи/или тренинг в сферата на съвременния танц, класическия балет, физическия театър и други движенчески форми.
  • Със сценичен опит и са танцували редовно на сцена в последните три години.

  • С огромен интерес и отдаденост към изкуството на хореографията.  
  • В начална фаза на хореографска кариера и в процес на професионализиране. 
  • Създали и представили свои камерни оригинални творби в последните три години.
  • С напреднали умения да говорят, слушат, четат и пишат на английски език.
  • Приемат и спазват правилата за провеждане на обучителната програма, които са описани в „Общи условия за участие“.

Информация и документи за кандидатстване: 

Една до две страници биография, която включва:

а) лична и професионална информация: име, дата на раждане, местоживеене и контакт;

б) информация за завършени или посещавани танцови обучения, както и семинари и професионални инициативи в сферите на танца у нас и/или в чужбина, сценичен опит, изпълнителски репертоар и принадлежност към определени трупи, проекти или продукции; 

в) заглавия на създадени оригинални камерни творби, продължителност, брой на участници, формат и къде са представени, както и информация относно допълнителни професионални интереси и специални умения.

Биографията трябва да бъде приложена като част от кандидатурата във формата на PDF файл и да е с размер до 2MB.

Една страница препоръчително писмо от изявена фигура на танца и сценичното изкуство в България или в чужбина, която би могла да бъде педагог, хореограф, директор на трупа, театър, проект или продукция. Писмото следва да подчертава възможностите и талантите на кандидата и да ги подкрепя с примери. Писмото трябва да бъде адресирано до сдружение „ХЕЛИОС-СОФИЯ“ и да съдържа подпис, име, професия, административна принадлежност и контактната информация (имейл и телефон на автора). 
Писмото трябва да бъде приложено като част от кандидатурата във формата на PDF файл и да е с размер до 2MB.

Един, два или три видео примера от части на хореографски творби на кандидата, които да демонстрират посоката на творческия процес и типа на танцова естетика. Всяко видео да е с продължителност не повече от три минути и да не съдържа специален монтаж и снимачни ефекти. Всеки от видео примерите може да бъде кратка част от сценично представление или репетиция в зала и може да включва соло, дуети и групови формации. Изпълнителите във видеото трябва да бъдат видими в цял ръст и в добре осветено пространство.
Материалите трябва да бъдат качени в YouTube като частни и/или публични линкове, или като приложение във формат на MP4 видео файлoве с размер до 5GB. 

Материалите за кандидатстване трябва да бъдат предоставени чрез попълване на формуляр. 

Преди попълване на формуляра, всички кандидати следва да се запознаят с Общите условия за участие в творческа лаборатория за млади хореографи – проект „ХЕЛИОС“.  

Въпроси относно проект „ХЕЛИОС“ могат да бъдат адресирани към: info@helios-sofia.eu