ПРОЕКТ ХЕЛИОС

Столичната община, Асоциацията за развитие на София, Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и Международната организация и професионална мрежа за хореографи – The International Choreographers’ Organization and Networking Services – Dance ICONS, Inc., Вашингтон, САЩ в партньорство с Министерството на културата организират творческа лаборатория за млади хореографи – проект „ХЕЛИОС“: Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена. Проектът ХЕЛИОС се финансира от Столична община и Министерство на Културата. 

Задачите и целите на проект „ХЕЛИОС“ са да образова, подпомогне и култивира новата генерация съвременни български хореографи на 21-ви век в сферата на съвременния танц. Ръководител и водещ на проекта е Владимир Ангелов - хореограф, лектор и главен директор на Dance ICONS, Inc., САЩ. 

Пилотният проект „ХЕЛИОС“ ще се проведе в семинарен формат с ежедневни сесии от 15 до 25 юни 2022  г. от 10 до 17 ч. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Всеки ден ще съдържа: лекция по теория на хореографията, обедна почивка, хореографска лаборатория, включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца, както и кратко лабораторно представяне на движенческия материал, генериран по време на деня с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства.  

Целта на този експериментален образователен процес е да се даде възможност на всеки от хореографите да създаде достатъчно движенчески материал, който впоследствие да се организира в нови камерни експериментални творби, които ще бъдат представени на сцена пред публика в последния ден преди закриването на творческата лаборатория. Хореографите ще работят върху себе си, както и ще имат възможност да поканят трима или четирима танцьори-изпълнители, които да участват на доброволни начала в новосъздадените им творби. 

Проектът е субсидиран от Столична община чрез “Лятна академия за мениджмънт в културата” на Асоциация за развитие на София. 

Участниците в проекта „ХЕЛИОС“ ще бъдат определени от жури. Решението за допускане ще бъде базирано на факторите,  които са представени в материалите на всеки кандидат. Лимитът на участващи хореографи в „ХЕЛИОС“ през 2022 г. е не повече от седем. 

  

За Владимир Ангелов:  

 Владимир Ангелов  завършва през 1986 Националното училище за танцови изкуства в София. Танцува в балет „Арабеск“ и следва задочно философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. заминава за САЩ, където през 1996 г. се дипломира с Master of Arts от Американския университет във Вашингтон със специалност „Съвременна хореография“. Създава множество съвременни балетни постановки и работи с американски трупи като Атланта Балет, Аризона Балет, Индианаполис Балет, Ричмонд Балет, Сан Франциско Балет, Вашингтон Балет, както и с международни трупи като Алберта Балет – Канада, Балет Манила – Филипините, Националния балет на Мексико, Националния балет на Финландия, Токио Сити Балет – Япония и Мариински балет в Санкт Петербург, Русия. 

От 2003 г. до 2009 г. е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди център под ръководството на Пласидо Доминго. Работи пряко със световноизвестния тенор, който дирижира някои от постановките. От 2009 г. до 2014 г. работи като преподавател в Американския университет във Вашингтон, продължава активно да пътува и прави постановки в международен план. От 2015 г. е главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана в Вашингтон – Dance ICONS, Inc. 

 

Условия за кандидатстване за проект „ХЕЛИОС“  

Участниците трябва да са: 

  • На възраст между 21 и 36 години и граждани на Република България 
  • С фундаментално образование в съвременен танц и/или класически балет 
  • Със сценичен опит и редовно танцуване на сцена в последните три години 
  • С огромен интерес и отдаденост към изкуството на хореографията  
  • В начална фаза на хореографска кариера и в процес на професионализиране 
  • Създали и представили свои камерни оригинални творби в последните три години

  • С напреднали умения да говорят, слушат, четат и пишат на английски език 

 

Информация и документи за кандидатстване: 

 

  • Една до две страници биография включваща:  

а) лична и професионална информация: име, дата на раждане, местоживеене и контакт; 

б) посочване на завършени или посещавани образователни танцови обучения, както и семинари и професионални инициативи в сферите на танца у нас и/или в чужбина, сценичен опит, изпълнителски репертоар и принадлежност към определени трупи, проекти или продукции;  

в) заглавия на създадени оригинални камерни творби, продължителност, брой на участници, формат и къде са представени, както и информация относно допълнителни професионални интереси и специални умения.  

 Биографията трябва да бъде приложена като част от кандидатурата във формата на PDF файл и да е с размер до 10MB. 

 

  • Една страница препоръчително писмо от изявена фигура на танца и сценичното изкуство в България, която би могла да бъде педагог,  хореограф, директор на трупа, театър, проект или продукция. Писмото следва да подчертава възможностите и талантите на кандидата и да ги подкрепя с примери. Писмото трябва да бъде адресирано до проект  „ХЕЛИОС“, Асоциация за развитие на София и да съдържа подпис, име, професия, административна принадлежност и контактната информация (имейл и телефон на автора).  

 

Писмото трябва да бъде приложено като част от кандидатурата във формата на PDF файл и да е с размер до 10MB. 

 

  • Един, два или три видео примера от части на хореографски творби на кандидата, които да демонстрират посоката на творческия процес и типа на танцова естетика. Всяко видео да е с продължителност не повече от три минути и да не съдържа специален монтаж и снимачни ефекти. Всеки от видео примерите може да бъде кратка част от сценично представление или репетиция в зала и може да включва соло, дуети и групови формации. Изпълнителите във видеото трябва да бъдат видими в цял ръст и в добре осветено пространство.  

 

Материалите трябва да бъдат качени в YouTube като частни и/или публични линкове, или като приложение във формат на MP4 видео файлoве с размер до 10GB.  

 

Началната дата за подаване на документи е 21 март 2022. 

Крайната дата и срок за подаване на документи е 18 април 2022.  

Резултатите ще бъдат съобщени на 9 май 2022.  

 

Материалите за кандидатстване трябва да бъдат предоставени чрез попълване на формуляр.

Преди попълване на формуляра, всички кандидати следва да се запознаят с Общите условия за участие в творческа лаборатория за млади хореографи – проект „ХЕЛИОС“.   

Въпроси относно проекта „ХЕЛИОС“ могат да бъдат адресирани към: info@helios-sofia.eu